Siebe Hans​ma

Biography:
1949 - 2000  Born in Surhuizum
1971 - 1975  Academie Minerva, Groningen
1975   2000- Drempelprijs Municipality of Groningen
1978 - 2000 -Gast in the studio of Stichting Symposion, Gorinchem
1982 - 1995  Represented by Galerie Teufel, Köln / Mahlberg
1983 - 1995  Represented by Galerie Konstruktiv tendens, Stockholm
1985 - 2008  Various advisory committees
1988   2000 -Bildhauer Workshop, Norden
1990 - 2000 -Bildhauer Symposion, Kunst und Technik, Aurich
1995 - 2000 -Curator photo exhibition 'Vrijheid', Assen
1998 - 2000- Nominated for de Leeraner Kunstpreis, Leer
2002 - 2000 -Stops his work as sculptor
Solo exhibitions: ( selection)
1975   Instituut voor Kunstgeschiedenis, Groningen
1978   Museum 't Coopmanshûs, Franeker
1978   Kunstcentrum Badhuis, Gorinchem
1978   Galerie Magazijn, Groningen
1979   S.East Gallery, London
1980   Galerie Magazijn, Groningen
1981   Galerie Julius Wijffels, Leeuwarden
1982   Groninger Museum, Groningen
1982   Apollohuis, Eindhoven
1982   Galerie Teufel, Köln
1982   Galerie Konstruktiv Tendens, Stockholm
1983   Galerie Julius Wijffels, Leeuwarden
1983   Galerie Ornis, Den Haag
1984   Galerie Jeanne Buytaert, Antwerpen
1984   Galerie Teufel, Köln
1985   Galerie Julius Wijffels, Leeuwarden
1986   Galerie L 'Idée, Zoetermeer
1988   Centrum Beeldende Kunst, Groningen
1988   Apollohuis, Eindhoven
1989   Galerie Distelbloem, Haarlem
1989   Museum Moderner Kunst, Landkreis Cuxhaven
1993   Centrum Beeldende Kunst, Groningen
1996   Galerie Naber, Groningen
1999   Stedelijk Museum, Zwolle
Group exhibitions: ( selection)
1976   Jonge Constructivisten, Galerie Magazijn, Groningen
1976   5 jonge systematici, Kunstcentrum Badhuis, Gorinchem
1979   6 jonge kunstenaars, Fundatie Kunsthuis, Amsterdam
1980   Künstler Bücher, Galerie Lydia Megert, Bern
1980   Nieuwe aanwinsten / eigen collectie, Groninger Museum, Groningen
1980   Hansma / Hilgemann, Museum 't Coopmanshûs, Franeker
1980   Reliefs, formprobleme zwischen malerei und skulptur, Galerie Jesse, Bieleveld
1980   Hansma / Hilgemann, S.East Gallery, London
1981   Techniek van het tekenen, Nederlandse Kunststichting, Amsterdam
1981   Telic '81 International graphics, Art Research Centre, Kansas City
1982   11 artists, St Pauls Gallery, Leeds
1982   Perspectiv Ausstellung, Art Basel, Basel
1982   Te gast bij De Groep, Vishal, Haarlem
1982   Triënnale van Noord Nederland, Drents Museum, Assen
1982   Kunstmesse Düsseldorf, met Galerie Teufel en Galerie Konstruktiv tendens
1983   Keuze uit recente aanwinsten, Groninger Museum, Groningen
1983   Drawings of 3 artists, Sainsbury Centre for Visual Arts, Norwich
1984   Beelden aan de Linge, Acquoy
1984   Konkret Konstruktiv, Galerie Seestrasse, Rapperswil
1985   Drawings, Exhibiting Space, London
1985   Rijksaankopen 1984, Rijksdienst Beeldende Kunst, Den Haag
1985   Verbeelde Kontrasten, Dordrechtsmuseum, Dordrecht
1985   Konkret 5, Kunsthalle Nürnberg
1985   Parallellen, Rotterdamse Kunststichting, Rotterdam
1986   Tekeningen op klein formaat, Galerie Resy Muysers, Tilburg
1986   Galerie Teufel, Köln
1986   Kleinplastiek, Instituut voor Kunstgeschiedenis, Groningen
1987   Geometrisk abstraktion, Galerie Konstruktiv tendens, Stockholm
1987   Mathematik in der Kunst, Wilhelm Hack Museum, Ludwigshafen
1988   Constructivism in Art and Design, Crafts Council, London
1988   4th International Triënnale of Drawing, Museum of History, Wroclaw
1988   Kunstwerken in boekvorm, Apollohuis, Eindhoven
1988   Dutch Geometric Abstraction in the 80s, Frick Fine Art Gallery, Pittsburg
1989   Geometrische Abstractie, Stadsgalerij, Heerlen
1989   Dutch Geometric Abstraction in the 80s, Museum of Fine Arts, San Angelo
1990   Kunst und Technik, B.B.S.1, Aurich
1991   Voorbeeldige opdrachten, Cenrtum Beeldende Kunst, Groningen
1992   Reliefs, Galerie Konstruktiv tendens, Stockholm
1992   Konkrete Kunst Internationaal, Idac, Zoetermeer
1993   Skulpturen, Galerie teufel, Mahlberg
1994   Konkrete Kunst International, Wilhelm Hack Museum, Ludwigshafen
1995   De verzameling Ploeger Hendrikse, Vishal, Haarlem
1997   Dialog Konkret, Sädtische Museen, Jena
1997   Retrospectief, Galerie Naber, Groningen
1998   De Taal van Staal, Gorcums Museum, Gorinchem
1998   Leeraner Kunstpreis 1998, Zolhaus Galerie, Leer
1999   Pure abstract Art, Mondriaanhuis, Amersfoort
2000   Fourfold / Four directions, Gorcums Museum, Gorinchem
2001   Homebred & Balanced, TRACE, Weymouth
2005   Symposion, Gorinchem
2009   Sammlung Heinz und Anette Teufel, Kunstmuseum Stuttgart, Stuttgart
2014   Tegenwicht, Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam
2018   Kunstenaarsboeken uit de collectie, Groninger Museum Wall House #2, Groningen
Commissions:
1980   Diakonessen Ziekenhuis, Groningen
1980   a series of wall sculptures in the entrance hall
1981   Damen Shipyards, Gorinchem (in collaboration with Henk van Bennekum)
1981   sculpture at the entrance of the shipyard
1987   Publishing company Exponent, Bedum
1987   cut-out in the series 'Koppeltekens', with a poem by Albert Schaalma, edition of 50 
1988   Municipality of Groningen
1981   2 sculptures at the Damsterdiep
1988   Municipality Groningen
1988   Culture Award, edition of 10
1989   Municipality of Appingedam
1 989   hanging sculpture on a elevtor shaft, DAM location
1989   Rijksgebouwendienst, Den Haag
1989   hanging sculpture in the entrance hall of the Gewestelijk Arbeidsbureau, Almere
1990   Municipality of Oosterbroek
1990   hanging sculpture on the village hall of Meeden
1990   Rijksgebouwendienst, Den Haag
1990   leunbeeld, Ministerie van SoZaWe, Den Haag
1990   Municipality of Veendam and AVEBE
1990   sculpture in front of the Head Office of AVEBE
1990   Municipality of Emmen
1990   sculpture in a park, Klazienaveen
1992   Municipality of Stadskanaal
1992   hanging sculpture in city hall
1997   Constructiebureau Vermey, Uden
1 997   leaning sculpture
1998   Wijdeven Metaal, Veghel
1998   sculpture in front of the office and workshops
1998   Ten Kate GmbH, Sögel (D)
1998   design for tiled wall in factory hall
Works in public collections:
Groninger Museum, Groningen
Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam
Museum of Modern Art, New York
Rijksdienst Beeldende Kunst, Den Haag
Provincie Friesland
Centrum Beeldende Kunst, Groningen
Sainsbury Centre for Visual Arts, Norwich
Fries Museum, Leeuwarden
Scan Coin, Malmö
Museum moderner Kunst, Landkreis Cuxhaven
Städtische Kunstsammlung, Neu Ulm
Dresdener Bank, Leipzig
Kunstpreissammlung Stadt Leer, Leer
S.I.R.R.R, Clermont Ferrand
Kunstmuseum Stuttgart, Stuttgart (Sammlung Teufel)
Bibliograpy:
Monographs
1977   Siebe Hansma, Werktekeningen I
1978   Siebe Hansma, Werktekeningen II
1978   Siebe Hansma te gast, Kunstcentrum Badhuis, Gorinchem
1979   Siebe Hansma, Drawings and reliefs
1982   Siebe Hansma, Leunplastieken, Groninger Museum, Groningen
1983   Siebe Hansma, werk van 1977 - 1983
1988   Siebe Hansma, Ostfriesische Landschaft, Aurich
1991   Siebe Hansma, before sculpture, Philip Elchers, Groningen
1992   Siebe Hansma, voor Mayo
1999   Siebe Hansma, een overzicht
Catalogues and books: ( selection)
1976   Kunstinformatie 11, Kunstcentrum Badhuis, Gorinchem
1979   Kunst in Friesland, Fries Museum, Leeuwarden
1979   Künstler Bücher, Galerie Lydia Megert, Bern
1980   6 jonge kunstenaars, Fundatie Kunsthuis, Amsterdam
1980   Siebe Hansma / Ewerdt Hilgemann, Museum 't Coopmanshûs, Franeker
1980   Reliefs, Galerie Jesse, Bieleveld
1981   De techniek van het tekenen, Nederlandse Kunststichting, Amsterdam
1982   3x Concreet + Abstract, Instituut voor Kunstgeschiedenis, Groningen
1982   Premieren, Galerie Teufel, Köln
1982   Perspective '82, Art Basel, Basel
1982   Triënnale van Noord Nederland, Drents Museum, Assen
1984   Beelden aan de Linge, Aquoy
1985   Kleinplastiek, Instituut voor Kunstgeschiedenis, Groningen
1985   Rijksaankopen, Rijksdienst Beeldende Kunst, Den Haag
1985   Verbeelde contrasten, Dordrechts Museum, Dordrecht
1985   Konkret fünf, Kunsthalle, Nürnberg
1986   Tekeningen op klein formaat, Galerie Resy Muysers, Tilburg
1987   Mathematik in der Kunst der letzte 30 jahre, Wilhelm Hack Museum, Ludwigshafen
1988   Null-Demension, Galerie New Space, Fulda
1988   4th International Triënnale of Drawing, Museum of History, Wroclaw
1988   Dutch Geometric Abstraction in the 80's, Staatsdrukkerij, Den Haag
1989   Konstuktive Konzepte, Willy Rotzler, ABC Verlag, Zürich
1990   Kunst und Technik, Bildhauer Symposium, Aurich
1991   Voorbeeldige opdrachten, Centrum Beeldende Kunst, Groningen
1992   Konkrete Kunst Internationaal, IDAC, Zoetermeer
1993   Monumentale kunstopdrachten, Provincie Groningen
1996   Kunst in een veranderend landschap, Wim Boetze, Regio Project, Groningen
1997   Dialog Konkret, Städtische Museen, Jena
1998   De taal van Staal, Gorcums Museum, Gorinchem
1998   Leeraner Kunstpreis 1998, Zolhaus Galerie, Leer
2000   Fourfold Four directions, Gorcums Museum, Gorinchem
2005   Symposion 2005, Gorinchem
2008   De kleur van Friesland, Beeldende kunst na 1945, Huub Mous, Friese Pers Boekerij
2009   Konkret, die Sammlung Heinz und Anette Teufel, Kunstmuseum, Stuttgart